Stichting Clusterbeheer Rijn & Gouwe (hierna: de Stichting) heeft een geschillenregeling. Iedere persoon of organisatie die Deelnemer is bij de Stichting, of als Deelnemer bij de Stichting toegelaten wil worden nadat het Bestuur van de Stichting hierover een besluit heeft genomen, kan beroep instellen.
De Stichting heeft een Beroepscommissie: een vanuit de kring van de Deelnemers ingestelde onafhankelijke instantie van minimaal drie personen, waarvan indien mogelijk tenminste deel uitmaken een huisarts en een apotheker, die oordeelt over ontvankelijkheid van het beroep en de gegrondheid daarvan, al dan niet vergezeld van aanbevelingen aan de Stichting. De Beroepscommissie heeft als doel het zo goed mogelijk oplossen van geschillen, alsmede onpartijdige oordeelsvorming via hoor en wederhoor.
Beroep wordt ingesteld bij het Bestuur van de Stichting met mededeling dat ingevolge dit reglement inschakeling van de Beroepscommissie wordt gevraagd. Het verzoek wordt door het Bestuur van de Stichting binnen 14 dagen na ontvangst doorgezonden aan de Beroepscommissie. Het Bestuur van de Stichting wordt verzocht om binnen 4 weken na verzending van het beroep een schriftelijke reactie te geven. Vervolgens worden Bestuur van de Stichting en degene die beroep heeft ingesteld door de Beroepscommissie gehoord. Van mondelinge behandeling kan worden afgezien indien partijen daarop geen prijs stellen en ook de Beroepscommissie daaraan geen behoefte heeft. Er wordt gestreefd naar een maximale termijn van 3 maanden voor de afhandeling.
Slaagt de Beroepscommissie er niet in binnen de termijn van drie maanden tot een uitspraak te komen dan zal zij daarvan met redenen omkleed mededeling doen aan partijen onder vermelding van de termijn waarbinnen zij wel uitspraak zal doen. De uitspraak is schriftelijk en met redenen omkleed. De uitspraak wordt toegezonden aan het Bestuur van de Stichting en de partij die de vordering heeft ingesteld.
De Beroepscommissie kan de volgende uitspraken doen: niet-ontvankelijk, gegrond, gedeeltelijk gegrond of ongegrond. De uitspraak wordt schriftelijk, met redenen omkleed, gedaan. De Beroepscommissie kan aanbevelingen doen aan het Bestuur van de Stichting. Hiervan zullen de klager en de aangeklaagde schriftelijk op de hoogte worden gesteld. Ingeval in de uitspraak van de Beroepscommissie aanbevelingen worden gedaan, zal het Bestuur van de Stichting binnen 4 weken na de uitspraak aan partijen berichten wat met de aanbevelingen wordt gedaan. De uitspraak van de beroepscommissie in een geschil tussen Deelnemer(s) of aspirant-Deelnemer(s) en het Bestuur van de Stichting en heeft het karakter van zwaarwegend advies.
Van niet-ontvankelijkheid kan sprake zijn, onder meer indien:
- het beroep anoniem is ingediend;
- een eerder beroep nog bij de Beroepscommissie in behandeling is;
- een beroep al eerder is behandeld en zich geen nieuwe feiten hebben voorgedaan.
De voorzitter van de Beroepscommissie beslist over de ontvankelijkheid, al dan niet in overleg met de leden van de Beroepscommissie. Een uitspraak inzake niet-ontvankelijkheid wordt binnen drie weken schriftelijk en gemotiveerd aan partijen meegedeeld.
De Beroepscommissie wordt benoemd en ontslagen door het Bestuur van de Stichting, de Deelnemers gehoord hebbende. Zij worden voor een periode van drie jaar benoemd en zijn herbenoembaar. De Beroepscommissie kiest uit haar midden een voorzitter en een secretaris.
Indien een lid van de Beroepscommissie direct of indirect betrokken is bij het beroep of de achtergrond daarvan, of op enigerlei wijze een band heeft met een partij, dan zal deze persoon niet bij de afhandeling van het beroep betrokken worden en wordt door de Beroepscommissie een (tijdelijke) vervanger aangesteld. In het geval van een geschil kunt u zich wenden tot het bestuur.